.

.
.

perjantai 13. marraskuuta 2015

Oodi Pekka Virralle

Sanomisen tarpeeni on palannut! On siis aika elvyttää henkiin noin vuosi sitten aloittamani blogi-kirjoittelu. Yleinen tarpeeni sanoa liittyy usein maassamme käytävään julkiseen jääkiekkokeskusteluun. Näin teen nytkin.

On tehtävä jo aluksi selväksi, että en ole missään määrin KalPan kannattaja savolaisista juuristani huolimatta. Olen ennen kaikkea hyvän jääkiekon kannattaja. Siksi koen tarpeelliseksi tuoda oman näkemyksen mukaan tänäkin syksynä velloneeseen keskusteluun KalPan ja sen pääkäskijä Pekka Virran harjoittamasta pelitavasta.

Väitän, että mikään muu joukkue ehkä rakkaita Leijoniamme lukuun ottamatta ei joudu hävitessään vastaavanlaisen pelitapa-arvostelun kohteeksi kuin kuopiolainen KalPa. Esimerkiksi HIFK, TPS tai vaikkapa KHL- Jokerit saavat usein tappioistaan hellemmän ja ainoastaan yksilöihin menevän ”analysoinnin”. HIFK:n pelaamisen puutteista sen sijaan soisi kirjoitettavan enemmänkin. Toki tätä puuroa on Urheilulehden kiekko-osasto hieman syksyn aikana ehtinyt pintapuolisesti hämmennellä.
KalPan ympärillä käytävä keskustelu perustuu usein löyhiin MUTU- toteamuksiin ”pelaamisen hitaudesta”, ”viivelähdöistä”, ”tylsyydestä”, ”maalille menemättömyydestä”, ”jätön-jätön-jätöistä” jne… Harvoin peliä on kyetty analysoimaan laajemmin tai näkemään heidän tavastaan pelata yleensä mitään positiivista.

Olen seurannut vuosien ajan mielenkiinnolla Pekka Virran valtavirrasta hieman poikkeavaa jääkiekkoajattelua. Hänen ajattelussa pelivälineenhallinta, pelinvirtauksenhallinta, sekä yhtenäinen viisikkopelaaminen ovat kantavia teesejä. Toki edellä mainitut teesit eivät poikkea juurikaan ns. Meidän Pelin kantateeseistä.

Virta haluaa ennen muuta joukkueensa hallitsevan jatkuvasti kenttätapahtumia ja pelaavan virheettömästi. Tästä ilmeisin esimerkki on joukkueen halu pysyä alati kiinni pelivälineessä. Isossa kuvassa pelaamisessa ei totisesti ole juurikaan poikkeavuutta vaikkapa Marjamäen Kärppiin, Rautakorven/Tapolan Tapparaan tai vaikkapa Guardiolan Barcelonaan/Bayerniin. Toki pelaamisen rakenteen malleissa on eroavaisuuksia.

Vertaukseni ovat rohkeahkoja, mutta perustan näkemyksen lukuisiin tekemiini videoanalyyseihin ko. joukkueiden ja valmentajien edesottamuksista.  

Nyanssien tasolla eroavaisuuksia löytyy sitten enemmän. Seuraavaksi avaan joitakin nyansseja, jotka tekevät KalPasta juuri sen omaleimaisen joukkueen, joka pystyy illasta toiseen hallitsemaan kenttätapahtumia pelaajamateriaaliltaan huomattavasti kovempia joukkueita vastaan.

Pelin rytmittäminen. Kalpa ei luovuta vapaaehtoisesti kiekkoa vastustajalleen missään olosuhteissa. Jos sillä on uhka menettää kiekko, pelaa se sitä konstailematta alaspäin kohti omaa päätyä. Tilantekopelaamisen avulla se kerää joukkonsa kasaan ja lähtee kohti uutta yritystä murtaa vastustajan puolustus tilanvoittopelaamisella. Tämä piirre tekee sen pelin usein hitaan näköiseksi. Itseasiassa se on sitä vain hetken. Uusi yritys tuottaa usein pelinopean mallin päästä vastustajan alueelle suorahyökkäykseen tai toisena vaihtoehtona tulee hyökkäysalueen päätypelin aloittaminen. Suorahyökkäyksen saatuaan KalPa haastaa maalille ainoastaan niissä tapauksissa, jossa se saa ylivoimahyökkäyksen tai rintamalla tapahtuvan 3-3 / 2-2 hyökkäyksen. Alivoimaiset hyökkäykset se pelaa päätyyn joko kuljettamalla tai ”dumppaamalla”.  

Se rytmittää peliä vahvasti kiekossa pysyen, myös vaihtotilanteista. Yleinen malli sarjatasosta riippumatta on lyödä kiekko vastustajan päätyyn vaihtoa tehtäessä. KalPa pitää kiekkoa itsellään, myös vaihdon aikana ja lähtee taas uuteen hyökkäykseen tuoreella viisikolla.

 Päätypelaaminen. KalPan ja Pekka Virran tavaramerkki on pitkät ja vauhdikkaat hyökkäysalueen päätypelit. Niillä se pyrkii ensisijaisesti kuluttamaan vastustajaa ja hankkimaan sille jäähyjä. Se haastaa harkitusti maalille. Nähdäkseni maalille haastaminen tapahtuu ainoastaan voitetun 1-1 tilanteen jälkeen tai silloin kun maalin edusta on miehitetty KalPa-pelaajalla. Se ei juuri koskaan pelaa kiekkoa tyhjälle maalinedustalle tai ammu ns. maskittomia laukauksia.

Tämä tapa johtaa, myös hyvään puolustusvalmiuteen. Vastustaja on pakotettu käyttämään valtavasti energiaa puolustamisen, joten sen mahdollinen riiston jälkeinen hyökkäys on usein ponneton ja helposti KalPan puolustettavissa. Pitkän päätypelin jälkeen vastustajan hyökkäys jää usein kokonaan tekemättä ja seuraavan hyökkäyksen suorittaa taas kuopiolaiset.
KalPa pyrkii etenkin toisen erän päätypelissään vaihtamaan tuoreita pelaajia kentälle pelin ollessa käynnissä. Tämä tuo vastustajalle ilmeisen lisähaasteen puolustuspelaamiseen ja lisää maalintekouhkaa ja ylivoimamahdollisuuksia.

Vauhtierot. Pekka Virran filosofiassa on hyökätessä poikkeavaa, myös vauhtierojen hakeminen suhteessa vastustajaan. Jätöt, kierrot ja kaistojen vaihdot ovat kalpalaista jääkiekkoa parhaimmillaan. Nämä kuitenkin kyetään tekemään vahvaa kenttätasapainoa vaalien. Näin ollen puolustusvalmius säilyy. Vauhtieroja vastustajaan hakiessaan Virta käyttää usein muista joukkueista poikkeavia viisikonrakenteita ja syöttösuuntia, etenkin viivelähtöjen ja keskialueen tilantekohyökkäysten osalta.

Syytä KalPan ajoittaiseen tehottomuuteen on haettu usein juuri sen poikkeavasta pelitavasta. On varmasti totta, että se ei luo aivan niin paljoa maalipaikkoja peliä kohden kuin kovimmat kilpailijansa, mutta ei niitä KalPan päätyynkään usein runsaasti tule. Pelaaminen on huippuunsa kontrolloitua, sekä siitä on poistettu turhat riskit ja sattumat. Sen sijaan pelitapa kykenee antamaan hieman puutteellisemmalle pelaajamateriaalille mahdollisuuden taistella voitoista illasta toiseen.

Menestyäkseen tällä pelitavalla sillä tulee olla kokoonpanossaan osaamistaan maalintekoon ja etenkin ylivoimapeliin. Toki nehän ovat menestykset elementit aina voittavassa joukkueessa. Vuoren varmaa joukkueella on kuitenkin puolustuspelaaminen. Sen takaa vahva pelinvirtauksen hallinta, sekä Pekka Virran luoma kurinalainen arvomaailma.

Usein kritisoitua viihde-aspektia en tähän analyysiini ota. Jos jonkun mielestä pelivälineen hallintaan perustuva pelaaminen on huonoksi pelille, niin saatan olla HIUKAN eri mieltä. Se kuuluuko kaukalossa ensisijaisesti viihdyttää vai voittaa, jääkööt jokaisen omaan mietintään. Varmaa on ainakin se, että Pekka Virta ja KalPa ovat poikkeuksellisia suomalaisella jääkiekkokartalla ja HYVÄ NIIN!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti